-04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Renkaat, vanteet, jouset, iskarit, jarrut, madallus, jne.
Entropia
Viestit: 15
Liittynyt: 23 Huhti 2005 20:22
Paikkakunta: Jyväskylä

-04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja Entropia »

-04 Mondeossa on käsijarru täysin tehoton toisella puolella. Toisella puolella toimii normaalisti (katsastuksessa teho 1,3kN). Lieveilmiönä myös että käsijarrun kahva nousee melkein pystysuoraan ylös ennen kuin käsijarru ottaa kiinni (toimivalla puolella).

Tutkin asiaa sen verran että vaijeri liikkuu normaalisti mutta takajarrussa (levyjarru) oleva vipu on täysin jumissa. Se oli jumittunut "päällä" asentoon, eli vipu oli vajaan sentin päässä "vapautettu"-tapista. Sain vaivoin naputeltua kumivasaralla ja hylsyn jatkovarrella vivun "vapautettu"-asentoon. Nyt kun nyppäsin käsijarrusta niin kahva nousee normaaliin asentoon mutta jumissa olevalla puolella ei ole mitään vaikutusta.

Tässä kuva potilaasta, jos helpottaa hahmottamista: http://entropia.kapsi.fi/androidDump/IM ... 161147.jpg

Mitenkäs tämän homman saisi ratkaistua? Onko helpointa vaihtaa satula vai pystyykö sen purkamaan ja kunnostamaan? Mikä on helpointa? Tietysti paras ratkaisu olisi jos voisi homman hoitaa irroittamatta jarruletkua ettei tarvitse ilmata.
Avatar
Foordson
Viestit: 1286
Liittynyt: 23 Huhti 2007 22:56

Re: -04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja Foordson »

Joskus oon saanut tuollaiseen henkiin wd40 ja nitkuttelulla. wd40 joka väliin ja nitkuttelet sitä vinttaa edestakaisin.
Satulan ja männän purkaminen onnistuu kyllä kotikonsteinkin jos on vähän aikaa ja paljon hermoja. Eikä maksa mitään. Satulan purkamiseen tarvii vain tehdä 5 kulmainen hylsy. Tai 14mm hylsy menee pulttiin vasaroimalla. Männän itsensä kansi on kiinni löyntipisteillä. Se lähtee vääntämällä auki, mutta pitää varoa mihin sisuskalut siitä lentelee kun ovat jousen alla. Siitä vaan sit laakerit takaisin kuppeihin ja paketti samalla lailla kasaan.

Jossakin näillä forumeilla on ohjeet kuvien kanssa miten satula puretaan. Tosin niissä esitetty puhdistus ei riitä vaan mäntä pitää tosiaan purkaa.

Itsellä korjaus on kestänyt puolen vuotta ongelmitta. Takajarrut ei laahaa ja käsijarru irrottaa normaalisti.
Tuollaisen löysin täältä: viewtopic.php?f=4&t=18093
Hakua käyttämällä löytyy luultavastin enempikin juttua
Entropia
Viestit: 15
Liittynyt: 23 Huhti 2005 20:22
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: -04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja Entropia »

OK, kiitos vihjeestä. Ilmeisesti käytin vääriä hakusanoja kun en itse oikein löytänyt aiheeseen liittyvää keskustelua. Kyseessä on siis enemmän tai vähemmän tyyppivika?

WD-40:stä suihkuttelin aika reilusti siihen vipumekanismiin mutta edelleen se tuntuu todella jäykältä. Vaikka sen saisikin herkisteltyä edestakaisin nitkuttamalla niin enemmän huolettaa se että käsijarrumekanismi ei lukitse jarrua vaikka vipu on vedettynä aivan taakse (eli käsijarru kabiinissa osoittaa kohti kattoa). Kuitenkin käyttöjarruna jarruvoimaa on 1,4 kN eli sylinteri+palat+levy on kunnossa.

Auto on jokapäiväisessä ajossa joten ei oikein viitsisi satulaa irroittaa moneksi illaksi pöydälle tutkimuksia varten. Toisaalta taas auto pitää näyttää katsastuksen jälkitarkastukseen viikon päästä. Motonet myy ilmeisesti tarvikesatulaa 90 euron hintaan, mutta kannattaako tuota ostaa jos se on vuoden päästä samassa kunnossa. Kannattaako mieluummin katsella romuttamolta Boschin valmistama alkuperäisosa?
Entropia
Viestit: 15
Liittynyt: 23 Huhti 2005 20:22
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: -04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja Entropia »

Osamies näyttäisi myyvän ilmeisesti aitoa Bosch-osaa 97 euroon, olisiko tuo hankkimisen arvoinen?

http://www.osamies.fi/tuote/Jarrusatula ... 3/30/15442
rykkonen
Viestit: 17
Liittynyt: 26 Huhti 2011 19:42

Re: -04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja rykkonen »

Itselle hain -02 1.8 molemmat tehdaskorjatut takasatulat Motonetistä ja kummassakin oli Boschin merkinnät näkyvissä.
Hyvin ovat toimineet, hävisi käsijarrun jumitusongelmat kerralla. Samalla tuli vaihdettua ne jarruletkut, jotka olivat jo alkaneet murtua siitä liittimen juuresta. ( eikös tämäkin ole tyyppivika :wink: )
traasbet
Viestit: 140
Liittynyt: 24 Tammi 2011 22:52
Paikkakunta: Tampere

Re: -04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja traasbet »

Satula vaihtoon, vartin homma jos kaveri mukana ilmaamassa. Jarruletku voi olla sitten aika jumissa siinä jarruputken/letkun kiinityskohdassa jos sen vaihdat samalla :P

Ota huomioon että sedanissa ja farmarissa eri takasatulat.
Sakkeman
Viestit: 156
Liittynyt: 31 Elo 2005 17:49
Paikkakunta: Turkkunen

Re: -04 Mondeo 1.8 käsijarru jumissa

Viesti Kirjoittaja Sakkeman »

Ja ilmaus onnistuu ilman kaveria kun ostat samalla pullon jarrunestettä, puolen metriä ilmausnippaan sopivaa kirkasta letkua ja vaikka pissapojan letkuun tarkoitetun takaiskuventtiilin.
Laitat sen takaiskuventtiilin (oikein päin) lähelle ilmausnippaa, ilmausruuvi auki ja eiku painelemaan jarrupoljinta. Muistat vaan tarkkailla ettei jarrunesteen pinta pääse laskemaan liiaksi.
Focus 1,6 ecoboost -11
S-Max 1.8 tdci -08
Mondeo STW 1.8 tdci -09 ** MYYTY
Focus HB 1.6 -00 ** MYYTY
Mondeo STW 2.0 tdci -02 ** MYYTY
Mondeo STW 1.8 td -97 ** MYYTY
Sierra STW 1.6 ** MYYTY
Vastaa Viestiin