Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Sähkölaitteet, sähköongelmat, johdot, laturit jne.
aldi187
Viestit: 3
Liittynyt: 20 Huhti 2016 17:05

Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Viesti Kirjoittaja aldi187 »

Morjesta,

jonkin aikaa kaivelin tietoa foorumilta kaiveltuani, josko löytyisi kohtalontoveria kyseiseen ongelmaan. Jonkun verran vastaavia viitteitä löytyi, mutta mikään ei oikeastaan vastannut omaa ongelmaa. Tai sitten lukutaitoa pitää kehittää

Onko kenelläkään "tarkkaa" arviota, mistä voi johtua seuraavanlainen ongelma:

Käynnistyksen yhteydessä tuntuu kaikki sähkölaitteet pelaavan normaalisti, puhallin toimii täydellä teholla, ikkunat avautuu joutuisasti, pyyhkimet liikkuu kuten kuuluu ja valot palavat kirkkaana.

Noin. 15-30 sekuntia käynnistyksen jälkeen, kaikki hidastuu, aivan kuin virta/jännite katoaisi jonnekkin. Puhaltimen teho tippuu, ikkunat alkavat matelemaan, pyyhkijät lähinnä ryömii tuulilasissa ja valot (niin ajovalot, kuin myös mittaristo, sisätila ja kojetaulun merkkivalot himmenevät). Saattaa liikkeelle lähtiessä palautua, tai sitten ei. Saattaa mennä puolikin tuntia yhtä jaksoista ajamista, jonka jälkeen tuntuu kun moottori alkaa kuormittumaan jälleen normaalisti, sekä samalla kaikki sähkölaitteet toimimaan normaalisti.

"Normalisoituminen" kestää taas hetken, tämän jälkeen palataan jälleen toimimaan puolitehoilla. Auton liikkumiseen ongelma ei vaikuta millään tavalla, mutta sillä liikkumiseen kylläkin.

Auton hankin nyt aikalailla päivälleen 2,5 vuotta sitten, ongelma alkoi n. 6kk jälkeen. Ensin vaihdettiin laturi, auto toimi normaalisti n. 6kk, tämän jälkeen ei töistä lähtiessä startannut ja akku ei ottanut virtaa vastaan ollenkaan. Akku vaihtoon, toimi jälleen normaalisti. Nyt vajaan vuoden ajan, auto on jälleen ilmaissut ettei sähkö riitä kaikille laitteille. Muutaman kerran joutunut aamulla vetämään starttivirralla käyntiin.

Olen nyt empiirisen tutkimuksen jälkeen todennut, että a) vika on joko laturissa b) jännitteen säätimessä tai c) jälleen kerran akku vetelee viimeisiään. Aiemmissa autoissa ongelmat a,b ja c on tosin estänyt matkanteon kokonaan, eikä toiminut vaihtelevasti.

Tyhjäkäynnillä olen "testannut" tätä niin, että hetken esim. puhaltimen kytkintä "heiluteltuani" saan jännitteen/virran tasaiseksi ja mm. valot toimimaan kirkkaana, kaasupolkimella kierrokset 1000-1200 ja kun jälleen himmenee, nousee kierrokset tuosta 1000-1200 sinne n. 1400-1600 välille. Eli tuntuu, että jokin osa putoaa kyydistä kuormittamasta moottoria.

Oma asiantuntemukseni loppuu käytännössä tähän, onko kenelläkään mitään ideaa mistä tätä kannattaa nyt lähteä sitten selvittämään? Alkaa lievästi sanottuna "turhauttamaan"...

Kiitos ja anteeksi :shock:

EDIT: Pakko oli töiden jälkeen ajaa isäukon talliin ja katsoa mittarilla miltä se näyttää: Tyhjäkäynnillä akulta mitattuna jännite pyöreesti 12V, hetken jo kuvittelin että laturi sipannut jälleen. Mittailin hetken, moottorin ääni muuttui "kuorman" kasvaessa, ajovalot kirkastui ja alkoi akulle tulla latausta about 14-14,5V. Molemmat tulokset siis tilanteessa: auto tyhjäkäynnillä ja ainoastaan ajovalot automatiikan mukasesti päällä.

Kotiin ajeltuani muistin, että niin, oishan sen voinu toki laturin päästäkin kattoo, että miltä se jännite sieltä näyttää, että hukkuuko nyt viallisiin johtoihin matkalla. Niihin en tosin koskenut millään tavalla niin poikki oleva johtokaan ei selitä miksi jännite palasi normaaliksi ja virtaa riitti laitteistolle, tässä tapauksessa siis ajovaloille.

Lisäyksenä vielä aiempiin kirjoituksiin, latauksen merkkivalo ei pala missään vaiheessa, kun jännite heijaa.
Avatar
ReiluReiska
Viestit: 530
Liittynyt: 15 Huhti 2010 08:35
Paikkakunta: HelsingStad :)
Viesti:

Re: Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Viesti Kirjoittaja ReiluReiska »

Monesti kun maadoituksessa (miinus johdoissa ja liittimissä) on ongelmia, niin sähkölaitteiden kummittelut alkavat. Kannattaa ihan avata maadoituspisteitä (miinus johto runkoon) ja kurkata niiden taakse. Vaikka saattavat näyttää pintapuolisesti hyviltä, niin saattavat olla jo voimakkaasti hapettuneita takapuolelta. Konehuoneessa ilmanputsarin alla oli muistaakseni useampi pienempi maadoituspiste, jotka itselläni oli jo melko huonossa kunnossa. Meni vain ruuvit katki kun yritin avata, koska olivat niin pahasti myös ruostuneet kiinni. Piti sitten tehdä uudet maadoituspisteet. En tiedä auttaako mitään sinun tapauksessasi, mutta ei kuitenkaan haittaakaan ole jos noin puoli tuntia uhraat maadoituspisteiden varmistamiseen.
juice
Viestit: 33
Liittynyt: 28 Joulu 2015 18:49

Re: Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Viesti Kirjoittaja juice »

Olen kyllä Reiskan kans samaa mieltä! Tsekkaa maadotuskaapelit ensin ja sitten virtakaapelit laturilta akulle. Toisaalta ihmettelen tuota lataus jännitettä, kyllä sen pitäis antaa heti tyhjäkäynnillä sen noin 14.5V eikä hetken ajan päästä.

Edit: Lisään vielä että jos tuo laturi on magnetin marellin tekeleitä niin kuin orkkis näyttää olevan niin hyvin saattaa säätimessä olla vikaa (Italian ihme :oops: )
Ford Focus sedan 1.6 16v aut. -00
Volvo V70 2.4 20v aut. -00
Tessu
Viestit: 1738
Liittynyt: 26 Loka 2009 01:15

Re: Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Viesti Kirjoittaja Tessu »

Laturi,säädin tai akku akut ei kauaa nykyään kestä ja jos akku alkaa nuutua voi tuhota laturin diodit ja alkaa juuri tuo lataa ali lataa yli jännitteellä
aldi187
Viestit: 3
Liittynyt: 20 Huhti 2016 17:05

Re: Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Viesti Kirjoittaja aldi187 »

Kiitoksia kovasti vastauksista!

Tänään onneksi sattuu töiden jälkeen "ylimäärästä" vapaata, kerkiää nuo maapisteet tutkimaan.

Ja tosiaan, latausjännitteessä ei ole mitään säännönmukaisuutta, mutta joka kerta kun toimii normaalisti, tuntee esim. ajaessa selvästi että moottori alkaa kuormittumaan enemmän. Mielenterveys koetuksella, nyt tässä vielä harmia aiheuttaa sekin, kun nyt tuo kuormitus ei oo tasasta, vaikuttaa se myös auton päästöihin. Nyt siirtoluvalla kun auto on niin toivoisi että saisi vihdoin korjaantumaan.

Ajattelin tänään kun rupeaa tutkimaan, heittää akun lataukseen sen ajaksi kun tutkailee.

Osaako kukaan muuten sanoa, nopeasti, että millaiset polttimot menee etu parkkeihin ja takavalo/jarruvaloihin? Auto on nyt kotona niin ei edes pääse tarkastamaan ja varaosaliike työpaikan vieressä niin ei viitsisi enää myöhemmin lähteä erikseen hakemaan.
aldi187
Viestit: 3
Liittynyt: 20 Huhti 2016 17:05

Re: Focus 1.6 '99 sähköhäiriötä

Viesti Kirjoittaja aldi187 »

Jaa siihenpä se meni se vapaa-aikakin, nyt on näköjään isompaa bolemiikkia päällänsä, startti vaan naksuttaa kun akku (ilmeisesti) niin finaalissa.

Myydään '99 Focus vaikka varaosiksi, pellit hyvässä kunnossa, alla 15 tuuman aluvanteet ja Kumhon yhen kesän ajetut kumit. Yvllä tavottaa...
Vastaa Viestiin