Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Renkaat, vanteet, jouset, iskarit, jarrut, madallus, jne.
midget1
Viestit: 22
Liittynyt: 27 Loka 2008 20:33
Paikkakunta: Joensuu

Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Viesti Kirjoittaja midget1 »

Eli kyseessä on farkku mondeo jossa takajarrun kuskin puolen levyjarrun käsijarru jumittaa. Eilen purin jo kyseistä laitosta ja katsoin että vaijeri on ainakin menossa uusiksi. (pari säijettä poikki ja kunnolla ruosteessa) Mutta samalla huomasin että koukun muotoinen käsijarrun liikutin vipu jumittaa eikä se palauta käsijarrua pois päältä.

Kysyisinkin että voisiko vika olla mahdollisesti vai se kierre jousi joka on koukun ympärillä vai vaikuttaako se vaan kiristys vaiheessa. Samalla katselin jarrumännän takana oli muovinen suoja jonka alla on kuminen kortonki. Tämä suojaa nähtävästi käsijarru vivustoa. Voiko kyseisen kumisuojan purkaa huoletta ja lisätä sinne rasvaa että vivusto liikkuu. Kumi oli ainakin omassani kiinnitetty nippusiteellä pantamaisesti.
Jouduin niputtamaan auton takaisin kasaan ilman käsijarruvaijeria. Ajellessa sytytti abs+jarrujen häiriö valon. Tämä johtuu siitä että takana pääsee se käsijarrun koukku vivusto liikkumaan kiinnipäin ja se laittaa jarrun laahaamaan. Samalla anturit tajuaa että yksi pyörä ei pyöri samalla tavalla kun muut niin se sytyttää merkkivalot. Merkkivalot sammuu kun vivuston koukkua kääntää manuaalisesti palautus asentoon ja ajaa hetken. Kuitenkin noin 10km ajon jälkeen valo palautuu ja takajarru aloittaa laahata.

Joten voisiko joku kertoa miten saa sen käsijarrun vivuston toimimaan taas normaalisti. Onko lääke seuraava?
- Koukkuvivuston jousi hässäkkä uusiksi
- suoja kumin irroitus, sieltä puhdistus ja uudelleen rasvaus
- tietysti käsijarruvaijerin uudistus (olisiko parasta ostaa originaali käsijarru vaijerit)?
Tällä hommalla olisi pikkasen kiire!! :?
2x (ex) mondeo tdi-97
kairaaja
Viestit: 60
Liittynyt: 30 Syys 2005 07:05

Re: Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Viesti Kirjoittaja kairaaja »

-01-> mondeossa on ainakin tyyppivikana käsijarrun jumitus, joka korjaantuu vaihtamalla jarrusatula. Se satulan sisällä oleva käppärin mekanismi on jumissa ja satulan saa avattua vain erik. työkalulla (5-kulmainen hylsy).

En tiä onko sun mondeossa sama jarrusatula?
Fiesta 1.3 -93
midget1
Viestit: 22
Liittynyt: 27 Loka 2008 20:33
Paikkakunta: Joensuu

Re: Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Viesti Kirjoittaja midget1 »

En usko että on samanlainen jarrusatula. Koska jarrusatulan takana on ensin muovinen suoja joka suojaa sitä käsijarrun mekanismin ympärillä olevaa kumilutteroa. Suoja kyllä lähtee helposti irti. Siitä epäilenkin että olisi jotenkin purettavissa ja puhdistettavissa. Sitä paitsi ottaahan ne aina niitä satuloita vaihdossa niin kyllä ne varmasti jotenkin puretuksi ja huolletuksi saa, vai mitä?
2x (ex) mondeo tdi-97
midget1
Viestit: 22
Liittynyt: 27 Loka 2008 20:33
Paikkakunta: Joensuu

Re: Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Viesti Kirjoittaja midget1 »

Nyt on takajarru remontti tehty. Purin takajarru sylinterin. Suoja kumin panta oli päässyt löystymään ja siitä välistä oli päässyt hiekkaa jarru sylinteriin. Oli sellainen rasva/hiekka seos kökö akselin varressa. Puhdistin sylinterin ja laitoin uutta rasvaa käsijarrun vivuston juureen akselille. Kasasin sylinterin kumisuojan käyttämällä ohutta nippusidettä. "Sellainen siinä oli alun perin".
Samalla siinä vielä purin jarruasetelman ja rasvasin liukutapin uudelleen samalla puhdistaen satulan. Männässä oli se kohdistus merkki mutta satulassa ei kyllä löytynyt vastamerkkiä, korroosio on tehnyt tehtävänsä. Kannattaa muuten hommata männän kierittämiseen oikea työkalu, ei maksa paljoa ja säästää hermoja.
Takajarruvaijeri lähti irti aika kivuttomasti asetelman päässä vaijerin pidätys haitat oli jo niin ruosteessa että kun niitä puristi ne katkesivat. Säikeitä oli ehjänä jopa 3 :roll: Sitten vaan auton alle ja purkamaan vaijeri muista kiinnikkeistä. Itsellä kävi tuuri että pakoputken päällä ei ollut lämpösuojaa. Sitä ei siis tarvinnut purkaa että pääsi vaijerin kiinnitys rautaan. Takaa vaijerin ollessa irti oli helppoa vaan pujottaa etupäästä vaijeri irti.
Itse päädyin ratkaisuun että uutta asentaessa laitoin etupään vaijerin ensin kiinni. Kuitenkin jouduin se kertaalleen irroittamaan koska takaa oli vaijeri lipsahtanut suoja(ruttu)kumin sisään ja se piti sieltä kaivella.
Motonet vaijeri oli hyvin rasvattu ja uusi vaijeri liukui hyvin. Vaijeri oli 16,48€ ei paha kun voortilla oli hintaa 55€ eikä sitä ollut hyllyssä. On kuulemma diesel farkuissa harvemmin takana levyt (ns.suomiautoissa) itsellä käytettynä uitettu. PÖH sanon minä onhan sama vaijeri käytössä muissakin farkkuloissa.
Vanhasta orkkis vaijerista irroitin puukolla tähden mallisen suojakumin minkä laitoin nippusiteillä kiinni uuteen vaijeriin ettei kuori pääse hankautumaan.

Remonttia ennen syttyi ABS+käsijarrun merkkivalo palamaan. Nyt nämä valot on päällä jonkin aikaa kun ajaa mutta sitten sammuu. Aikaisemmin ne on hävinnyt käynnistyksen jälkeen ennen kun sillä on liikkunut metriäkään. Pitänee käydä "vikamuisti" nollaamassa kun välillä joutui ajamaan jarru jumissa ja vaijeri irti. Merkkivaloihin ei muuten auttanut akun napojen irroitus. Kutenkin ajon aikana ne ei enää loista!
2x (ex) mondeo tdi-97
Monteonisti
Viestit: 3129
Liittynyt: 04 Helmi 2005 22:45

Re: Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Viesti Kirjoittaja Monteonisti »

Tuontiautoissa näköjään ongelmia, onneksi ei sentään "Suomi-autoissa"! :D
midget1
Viestit: 22
Liittynyt: 27 Loka 2008 20:33
Paikkakunta: Joensuu

Re: Mondeo -97 käsijarrun jumitus (levyt)

Viesti Kirjoittaja midget1 »

Samat viat ne on onko auto tuotu käytettynä vai uutena suomeen. Kuitenkin sen verran eppisodista vielä että ABS valojen vika muisti poistui 100km ajon jälkeen joten se siitä. Ei tarvinnut maksella mitään nollaamisesta.
2x (ex) mondeo tdi-97
Vastaa Viestiin